优胜广场 U-Center Plaza

Bejing/ 2016/ 3200 m²

The U-Center is a famous shopping center located at the corner of a crowded intersection next to Wudaokou subway station in Beijing.  The design team was inspired by the nickname of the Wudaokou intersection - the Center of the U-niverse and developed a daring idea of a rotating turntable. It plays like the center of the universe as a forceful focal point of the entire space. This landscape feature breaks down the monotonous feeling of the linear space.  The people have started to use the place beyond a passageway. 
A series of planters and wood benches are placed along the linear water fountain through the site. It  invites people to sit down to rest and interact with water features. The 17meter diameter turntable is placed at the entry of the plaza.  It houses partial of the linear water fountain, light fixture and a planter with wood seats.  The turntable takes 50 minutes to finish one rotation cycle.  The alignment of the part of the fountain on the turntable with the rest of the fountain intrigues the spray of the fountains. The water show lasts for 10 minutes and the turntable will begin another rotating cycle.
The 1 hour movement cycle gives unique sense of time on the site. The U.Center Plaza has become a place for people to sit, observe, play with water or simply feel the pass of time. Since the completion of the project, the site has quickly become very popular civic space for the local community.
本案位于北京海淀区五道口城铁站旁,坐落于优盛大厦东侧,是一处介于建筑与自行车停车库间的狭长硬质空地。清华北大等知名高校及大量办公写字楼都坐落于五道口商圈,设施配套齐全,一直以来都是青年学生、时尚白领青睐的重要区域。方案从五道口的别称“宇宙中心”出发,在广场上设计了一处直径17米的可转动的大型地面转盘来反映“转动”这个宇宙中万物共有的特质。一系列的树池坐凳、木质平台和一条喷泉水景沿着场地成列平行布置。一个树池坐凳和喷泉的一部分位于转盘上,当转盘转动时,它们会一起转动。转盘每50分钟完成一次转动,回到原位,泉水开始涌动、喷水十分钟,转盘继续下一次转动。这个以小时为单位的运动给场地赋予了特殊的属性,人们来到这里休憩、观察、戏水或者只是跟随转动感受时间的流逝。项目一经建成,便迅速成为了一个颇受欢迎的城市开放空间。
Copyright © 2019 Z+T Studio, Landscape Architecture   ICP证:沪ICP备17036610号