Qujiang Creative circle

Xi’an/ 2019/ 70000 m²  Photo:zhanghai                      

Located in Qujiang New Area, Xi’an Creative Circle is an urban complex including commerce, retail, catering, office, hotel, film and TV entertainment. The architectural plan also envisioned designing a "high-line park" on the fifth floor to connect internal functions of different buildings.

Taking into account of different time periods and conditions, we decided to work hard on the "nodes", transforming them into cultural memories. In Xi’an Forest of Stone Steles Museum, there is a 300-year-old stele that depicts the "Eight Sceneries of Chang'an": "Smoke from Thatched Cottage, palm-like Hua and Yue Mountain, Wind and Snow of Willow, Sunset of Li Mountain, Flow near Qu River, Snow on Tai and Bai Mountain, Ferryboat of Xianyang, Da Yan Ta Morning Bell". We found that each scene is a perfect combination of nature and humanity. So, is it possible to recreate these natural elements by using modern technologies or materials. 

At present, five nodes of the first phase have been partially completed. The " Da Yan Ta Morning Bell" is made of mirror stainless steel plates as the exterior surface and built-in sensor. Wind Willow Pavilion makes such a peaceful place in this bustle city. When suddenly look up, you will find that the wind is actually visible. A white large viewing cube with snowflake holes, leaning on the high-line park, looks like a light snow box. 43 pieces interactive mirror triangle tube, arranged in double row, is called "late light" in order to reflect multi-layered landscape. 


曲江创意谷

西安/ 2019/ 70000 m²  摄影:张海

项目位于曲江新区,是一个包括商业,零售餐饮,办公酒店,影视娱乐等一体的城市综合体。建筑规划还设想在四层之上设计一个“高线公园”,将不同建筑的内部功能联系起来。

商业综合体景观空间需要考虑到不同时间段不同使用条件下的需求,我们决定在街区内的“点”上下功夫,使其成为文化记忆点。在西安碑林,有一块300多年历史的碑石,描绘了“长安八景”:“草堂烟雾,华岳仙掌,霸柳风雪,骊山晚照,曲江流饮,太白积雪,咸阳古渡,雁塔晨钟”。我们发现“长安八景”里的每一景都是自然和人文的完美结合。那么,有没有可能在创意谷再造这“八景”,用现代的科技或材料来表现“雾”“岳”“风”“晚照”“水流”“积雪”“古渡”“钟声”这些暗含在“长安八景”内的自然元素?

目前一期部分建成了5个。以高清镜面不锈钢板做外饰面,内置人体感应元件的“雁塔晨钟”;喧闹的都市,有这么一处地方,你安心的坐着,忽然抬头发现,风,原来是看得见的艺术廊架“风柳”亭;大体量倾斜于廊架桥的方盒子,通体白色,简练的雪花镂空饰面显得简洁轻快,宛如一个轻盈的雪盒子的“积雪”观景亭;43根镜面三角管,双排设计,相互反射出多层次景观的“晚照”互动装置;通体镜面效果的转折造型对其进行演绎的“华岳”镜面装置。


Copyright © 2019 Z+T Studio, Landscape Architecture   ICP证:沪ICP备17036610号