玖著里 Jiu Zhu L

Ningbo/ 2017/ 5000 m²


Jiu Zhu Li is a long and narrow residential area. The 5,000m2 sales center garden is a triangle space in between the street and residential towers. The sales center will be a future community academy. The site has been designed into the following spaces after carefully discussion with the architects: Entrance plaza, South corridor, Water garden, Reflective pond and Light and Shadow corridor.

The name Jiuzhuli is derived from the famous historical heritage - Tianyi Pavilion of Ningbo. The landscape design is intended to inherit the Chinese classic esthetics. We tried to avoid a superficial explanation but to capture the spirit and intention during design process. We hope to inspire the sensation, recognition and appreciation to the nature elements to reconnect people with nature in an urban place in order for them to be more modest towards the earth. In our opinion, the nature elements in a garden is neither miniature landscapes in classical gardens, nor the countryside pastoral landscape in modern life. It is the essential elements in nature: time, light, water, wood, soil and stones.

Thus, there is one thing that is same in classical garden and modern landscape: the connection between people and nature.

玖著里是一个南北狭长的居住区,展示区面积约5000平方米,位于住宅楼和街道之间的一块三角形地块。入口受规划条件限制位置已经确定,销售厅作为未来的书院要有对外直接开放的可能性。景观设计师与建筑师密切合作,共同确定地块内部的空间格局,大致分为入口广场、南侧连廊、天一水苑、静水长池以及光影连廊。

项目的案名取自于文脉深厚的宁波天一阁,景观设计上也希望能对中国的古典意向有所传承,在传承过程中,我们避免逐字逐句地对传统去解读,而试图进行整体把握其精神和内涵。在这个过程里,我们希望通过园林景观,激发起人对自然的感知,认识,和欣赏,以弥补现代城市生活对于任何自然的割裂,让人能更谦逊地对待自然。对我们来说,园林中的自然,既不是古典园林中的微缩山水,也不是现代景观中的乡野田园景观,而是自然中更本质的基本元素:时间、光、水、木、土、石。

在传统园林和现代景观里,有一点是一致的:链接人与自然。